Przepis na 10 sztuk.
Składniki:
- 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 300 g mąki graham
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 szklanki oliwek
- 50 g sera feta
Sposób wykonania:
Wymieszaj mąki z proszkiem, solą, oliwą, rozmarynem oraz czarnuszką, dolej cieplej wody (ok. 1 szklankę) i zagniataj delikatnie, aby uzyskać ciasto nieklejące się do rąk.
Ciasto uformuj w placek, na środek wyłóż oliwki, pokruszoną fetę oraz wyciśnięty czosnek i zagnieć rogi placka do środka, aby farsz nie wypływał.
Następnie podziel gotowy bochenek za pomocą drewnianego patyczka na trójkąty, aby po upieczeniu powstały bułeczki. Piecz 30 minut w 200°C.